Tips och tricks

Porträttbilder

Om du vill förbättra dina porträttbilder kommer här fem tips som du kan tänka på.

1. Använd vidvinkeln

När du ska ta porträttbilder vill du ha ett objektiv som kommer ge dig så lite missteckning som det bara går. När du vill ta en actionbild så är det bästa att införskaffa ett vidvinkelobjektiv till kameran.

2. Gå ner på knä

Du måste inte alltid vara i stående position för att få till bra bilder. Du kan sätta dig ner på knä också. Genom att byta position kan du få till bättre bilder.

3. Skapa rörelse i förgrunden

Om du vill ta en bild på fallande snö eller om du ber någon kasta löv mot kameran så kan du få till en bra bild. Allt du behöver göra är att ha kameran inställd på slutartiden 1/250sekund. Detta kommer ge bilden ett djup och mer dynamisk.

4. Fram med blixten

Blixten kan ibland göra att bilden blir mycket bättre. Genom att ha kamerans blixt inställd på high speed sync, kan du ha en kortare slutartid än 1/250. Det kommer ge bilder mer udd och göra den vackrare.

5. Använd kontinuerlig fokusering

Genom att fokusera på ett objekt kommer det göra att bilden blir mycket finare. Objektet som kameran fokuserar på kommer vara tydligen medan resten av bilden kommer vara suddigare. Använd inställningen AI servo när du vill fotografera rörliga objekt.

Naturfotografi

Alla gillar inte att ta porträttbilder vilket gör att du nedan får två tips för att få till det bästa fotografiet på en solnedgång, i fall du gillar detta bättre.

1. Hitta huvudmotiv som inte är solen

Solen bör aldrig vara i centrum för ditt fotografi. Höj därför kameran en bit för att lägga fokus ovanför eller bredvid solen.

2. Förvandla vattnet till dimma

Du kan genom detta tips förvandla vattnet till dimma. Detta kan du göra genom att ha en lång slutartid på 5–10 sekunder. Du behöver ett ND-filter för denna slutartiden.